stad BRNO

Met bijna een half miljoen inwoners is Brno de tweede stad van Tsjechië.

Het is tevens de grootste stad van de regio Moravië, de historische regio die vrijwel het hele oostelijke deel van Tsjechië bestrijkt.

Dat je in Brno in een grote stad beland bent zie je vrijwel direct. Het centrum ademt de sfeer uit van een middelgrote Europese stad. Veel winkels, weinig parkeerplaats in het hart en een drukte die bij een stad van dit formaat hoort. Hoewel het historisch centrum redelijk goed geconserveerd is heeft het toch ook een deel van haar oorspronkelijke glorie verloren. Veel panden in het centrum zijn ten prooi gevallen aan middenstanders die van het hart van Brno vooral een winkelhart hebben gemaakt.

Wie wil shoppen die komt hier meer dan prima aan haar (of zijn) trekken. Het leuke aan shoppen in Brno is dat je vooral veel lokale winkels ziet en als er al ketens aanwezig zijn, dat dat vooral filialen zijn van Tsjechische ketens. Natuurlijk zie je hier wel een aantal internationale ketens, maar dat aandeel is relatief laag ten opzichte van het totale winkelaanbod.

Wie naar Brno komt die kan behalve winkelen en een terrasje pakken ook nog wel wat dingen zien.

Het mooiste plein van de binnenstad, Náměstí Svobody, is vooral bruisend te noemen.

Iets verderop ligt een kleiner plein: Zelný Trh, wat letterlijk ‘koolmarkt’ betekent. Op dit plein vindt een groot deel van het jaar de groentemarkt plaats. Deze markt duurt van ‘s morgens vroeg tot laat in de middag. Pas nadat de laatste handelaren hun koopwaar en kramen verwijderd hebben zie je de werkelijke schoonheid van het plein ontluiken. Dan zie je ineens hoe bijzonder de barokke Parnas

Fontein is, die stamt uit het einde van de zeventiende eeuw. De fontein barst van de surrealistische symboliek, waardoor je gerust enige tijd naar het monument kun staan te kijken. Naast de twee hierboven vermelde pleinen biedt Brno nog wel een aantal bezienswaardigheden die je mee kunt nemen tijdens een trip naar deze stad.

Het allereerste advies dat we willen geven is om vooral naar boven te kijken. Boven de vele etalages zitten nog zeer fraaie stukjes architectuur klaar om ontdekt te worden. Prachtige sculpturen die deel uitmaken van de gevels, schilderingen die bijna thuishoren binnen een schilderij en stukjes decoratie die van een doorsnee gevel ineens iets bijzonders kunnen maken.

Specifieke gebouwen die genoemd moeten worden als bezienswaardigheid zijn de gotische Petrus en Pauluskathedraal, het Oude Stadhuis, het Nieuwe Stadhuis en de heilig Kruiskerk. Een uniek stukje architectuur dat de Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft gehaald is Villa Tugendhat. Dit toonbeeld van modernistische architectuur dat ontworpen is door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe is sinds maart 2012 na een twee jaar durende renovatie weer open voor het publiek.